Sport heilzaam voor mensen met hersenaandoening

Dat sporten goed is voor iemands lichamelijke gezondheid dat wisten we al. Dat het bijdraagt aan iemands mentale welzijn was ook al duidelijk. Toch worden de positieve effecten van sport vaak nog onderschat en - nog vervelender- word het niet altijd gezien als iets waar iemand ondersteuning bij zou moeten krijgen als zelfstandig sporten in de publieke ruimte, bij een club of in een sportschool niet vanzelfsprekend is.

Veel mensen met een psychische aandoening of beperking lopen vast als het gaat om regelmatig sporten. Bijvoorbeeld door twijfel, angsten, overprikkeling of soms een combinatie van factoren lukt het niet om te werken aan de gezondheid doormiddel van sporten. Vaak laat men het er dan bij zitten en dit is heel jammer. Juist omdat het voor mensen met een hersenaandoening veel winst op kan leveren om regelmatig in beweging te zijn. Het kan de kwaliteit van leven, direct, maar ook op de lange termijn op vele vlakken verbeteren. Door regelmatig in beweging te zijn, en de spieren te versterken door ze uit te dagen gaan zowel het lichaam en de geest beter presteren, verminderen bepaalde klachten en kun je dus ook op andere vlakken in het leven beter functioneren. 

Lukt het je dus niet om zelfstandig op structurele basis te gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je een (chronische) hersenaandoening hebt zoals ADD, ADHD, Angststoornis, Autisme (ASS), Bipolaire stoornis, Borderline persoonlijkheidsstoornis, Depressie, Dwangstoornis, Eetstoornissen, Paniekstoornis, Persoonlijkheidsstoornis, Posttraumatische stress-stoornis (PTSS), Psychotische stoornis, Schizofrenie, Sociale fobie of welke aandoening dan ook? 
Dan zou je op dat vlak hulp moeten kunnen krijgen, om toch het beste uit jezelf te kunnen halen. Dit kan ook bij andere essentiele zaken in het leven waar men soms vastloopt, zoals huishouding, administratie, persoonlijke hygiene, vervoer en noem maar op. De WMO is een maatwerkoplossing die moet voorzien in het verschaffen van hulp waar andere voorzieningen niet toereikend zijn. 

Gelukkig wordt er steeds vaker ondersteuning geboden voor begeleiding bij sport, vaak net zoals bij ons, in een prikkelarme ruimte met gedoseerde sociale contactmogelijkheden. Natuurlijk zijn er wel degelijk belangrijke voorwaarden waaraan uw situatie moet voldoen alvorens een dergelijke oplossing ingezet kan en zou moeten worden. Deze voorwaarden zijn door de overheid helaas niet exact uitgeschreven, maar uit verschillende eerder voorgevallen situaties valt wel e.e.a. op te maken. zoals u ook in het eerder gelinkte artikel kunt lezen. 

In veel gevallen is het gelukkig niet nodig om een heel leven ondersteuning bij sport te krijgen, en kan iemand juist door de begeleiding aangeleerd worden hoe in zijn of haar situatie toch op zelfstandige basis veilig en voldoende bewogen kan worden, zonder hierbij afhankelijk te moeten zijn van mantelzorgers. Anderen zullen wellicht wél levenslang in meer of mindere mate begeleiding bij hun beweging nodig hebben om te komen tot een structurele verbetering van hun gezondheidssituatie en kwaliteit van leven.

In onderstaand filmpje legt Prof. Dr. Iris Sommer uit wat sporten nou doet met de hersenen en hoe groot het positieve effect van sporten op de kwaliteit van leven is.

Contact

Personal Training Noord 
Oliemuldersweg 97
9713 VB
Groningen
06-25555852