Training in de sportschool

Veel mensen hebben het idee dat in de sportschool alleen jonge mensen trainen met enorme zware gewichten en dat de fitness het terrein is van de bodybuilders en krachtpatsers. Dat is beslist niet zo. De hedendaagse sportschool heeft een gemengd publiek. Zowel ouderen als jongeren, zelfs kinderen, trainen er naast elkaar.

Natuurlijk zijn er ook wel mensen die met veel gewicht oefeningen doen om sterk te worden. En daar is niets mis mee. Ieder moet doen wat hij of zij leuk vindt. Verreweg de meesten komen voor een stukje gezond bewegen of omdat een lichamelijke beperking hen niet in staat stelt om buiten hard te lopen of te fietsen. Zo kan hardlopen zoveel impact op de knieën hebben, dat het knieklachten gaat geven. In de sportschool staan loopbanden, die een goede demping hebben en minder knieklachten geven. Ook als de knieën problemen blijven geven, zal de personal coach kiezen voor oefeningen, waarbij wèl getraind kan worden, maar waarbij de knieën worden ontzien. Met krachttraining, kan hij vaak, met een zorgvuldig opgebouwd programma, de knieën eerst belastbaar maken en daarna, via geleidelijk toenemende belasting sterker maken.

Vaak is de oorzaak bij een blessure ondeskundigheid. Overbelasting kan snel roet in het eten gooien, want belasting en belastbaarheid moeten zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.
In de betere sportschool wordt gericht advies gegeven. Een personaltrainer kan bij eventuele knieklachten naar de manier van lopen kijken en bij twijfel worden mensen dan naar een arts of podoloog doorverwezen om de stand van de voet te checken. Een verkeerde stand van de voet (overpronatie of supinatie) of problemen met de heup kunnen een teveel aan trekkrachten geven op bepaalde pezen. Dat kan vaak simpel worden verholpen, bijvoorbeeld door een steunzooltje.

Vrouwen, die na een bevalling bekkeninstabiliteit hebben gekregen, denken vaak dat ze niet kunnen sporten. Niets is minder waar. Het is alleen belangrijk dat het goed begeleid wordt en dat ze niet steeds terug vallen. Dat terugvallen kun je voorkomen door bepaalde bewegingen niet te doen. Weet wat je lichaam kan en nog belangrijker: weet wat het even niet kan en hoe maak ik dat sterker, zodat je straks alles wel weer kan. Daarom is goede begeleiding en educatie een belangrijk onderdeel van de coaching.

Ook ouderen met drempelvrees voor de sportschool, kunnen gebruik maken van de personaltrainer. Hij maakt hun wegwijs in de oefeningen en apparaten en leert hen hoe je een oefening goed moet uitvoeren. En ook waarom je bepaalde oefeningen niet moet doen, zodat klachten worden voorkomen. Want ongeacht je leeftijd kunnen spieren, banden en pezen sterker worden van training en ook het bottenstelsel wordt sterker.

Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding bij tillen. Door begeleid te leren tillen, kunt u in veel gevallen van uw rug problemen af komen. Het is van belang dat u ook hier weet wat wel en niet moet. Door de juiste oefeningen te doen, wordt een goede houding bij rugbelastende handelingen een tweede natuur.

Het is voor sommige mensen best wel een stap om een sportschool binnen te lopen. Mensen met overgewicht hebben vaak (ten onrechte) het gevoel dat ze er niet thuis horen. Maar de sportschool is er juist voor hen. De personaltrainer helpt u, met een op vet verbranden gericht programma en een persoonsgebonden trainingsopbouw op maat, zodat de kilo’s er systematisch afgetraind kunnen worden. Ook wordt te hoge bloeddruk heel vaak weer normaal, voorkom je suikerziekte en/of hart- en vaatziekten. Want ook hartklachten kunnen vaak door bewegen worden voorkomen.

De personaltrainer helpt u met de vinger aan de pols te trainen. Stelt samen met u een flexibel trainingsprogramma op, haakt in op uw mogelijkheden, omzeilt uw onmogelijkheden, geeft informatie en zorgt er voor dat u zich gezond en comfortabel voelt.

U haalt meer uit uw trainingen en hebt meer effect, doordat u gericht te werk gaat. Door de begeleiding worden blessures beter voorkomen, zodat u niet halverwege moet afhaken, maar het resultaat haalt wat u voor ogen hebt.

Uw gezondheid is belangrijk. U hebt maar één leven. Door niet te bewegen holt u fysiek achteruit. Zorg daarom dat u fit blijft.

Sporten is voor iedereen, jong en oud, en het is met name een must voor mensen die bepaalde dingen vanwege lichamelijke beperkingen niet meer kunnen doen.
Woont u in de omgeving van Groningen, Leeuwarden of ergens anders in Friesland en hebt u tóch wat drempelvrees, of weerhoudt iets u ervan om de sportschool binnen te gaan? Neem gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden van begeleid trainen.

 

Contact

Personal Training Noord 
Oliemuldersweg 97
9713 VB
Groningen
06-25555852