Blijvend Afvallen

Uit onderzoek is gebleken dat niemand lijnen permanent volhoudt. Overgewicht wegwerken door alleen te lijnen werkt dus niet. En doordat je met lijnen meer spieren afbreekt dan vetten, ontaardt lijnen in het bekende “jojo-effect”. Je komt, nadat je bent gestopt, 2 keer zo snel aan. Want de spieren die de calorieën moeten afbreken zijn er niet meer.

Het is belangrijk om veel te bewegen. Door intensieve cardio (duur- en intervaltraining) verbrand je veel calorieën. Het gaat bij afvallen namelijk niet alleen om het verbranden van vetten, maar om het verbranden van de totale hoeveelheid calorieën. Overgewicht is en blijft een disharmonie tussen inname en verbranding. De basale hoeveelheid calorieën die wordt ingenomen is datgene dat telt. Wat je meer inneemt dan je verbruikt wordt opgeslagen. Dat geldt zowel voor vetten, koolhydraten als voor eiwitten.

Bij intensieve cardio put je je reserves uit. Daarom heeft een intensieve duur- of intervaltraining een “afterburn” van maximaal 48 uur, (afhankelijk van de intensiteit). Hoe hoger de intensiteit, hoe groter het effect.

Nadeel van cardio is evenwel, dat je toch ook veel spiereiwitten kwijtraakt. Spiereiwitten zijn eiwitstructuren, die bedoeld zijn om spierstructuren in stand te houden en op te bouwen. Een spier verbruikt door zijn intensieve spierarbeid veel energie. Hoe hoger de trainingsintensiteit, hoe meer energie er wordt verbruikt. Het gaat om het verbranden van calorieën, die de spier nodig heeft, om calorieën om te zetten in energie. Die calorieën kunnen glycogeen, vetten, of in het slechtste geval eiwitten zijn. Want een spier is simpel het enigste dat energie, in welke vorm dan ook, kan verbranden. Door dus alleen te lijnen of alleen cardio te doen, verbrand je wel veel calorieën maar raak je ook spieren kwijt.

Ook zinloos is lijnen in combinatie met cardio. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gewichtsverlies dan bestaat uit 2/3 spieren en 1/3 vet. Tel uit je winst. Je hebt daarmee je jojo-effect gegarandeerd…

Door echter een combinatie van krachttraining en cardio te doen, compenseer je het spierverlies. Je valt dan af door cardio. Bovendien verbranden grote spieren meer calorieën dan kleine. Het gaat dan dus dubbel op.

Meest ideaal, mits goed begeleid, is de combinatie van krachttraining, cardio en lijnen. Maar dat is niet zo eenvoudig. Bij intensieve cardio is veel energie nodig. Die heb je niet als je die energie de uren er voor niet hebt opgeslagen door verkeerd te diëten.

Als je zo maar wat doet, je gaat lijnen, je neemt geen- of te weinig koolhydraten, dan kun je de cardio niet maximaal meer doen, omdat alle reserves uitgeput zijn. De krachttraining er na heeft dan geen of weinig effect meer, omdat de eiwitten die nodig zijn om de spieren op te bouwen, al verbrand zijn als energie tijdens de cardio.

Ons advies is om echt blijvend af te vallen:

  1. Zorg voor een goed cardio- en krachtschema, dat op jouw trainingsintensiteit
    is afgestemd. Dat kan bijvoorbeeld middels een goede personal coach 
  2. Eventueel ondersteund met een goed voedingsadvies dat op de trainingsdagen en jouw trainingsintensiteit is afgestemd. Voor een voedingsadvies kun je een sportdiëtist vragen.

Op momenten van intensieve cardio moeten er voldoende koolhydraten
aanwezig zijn om de training succesvol te kunnen volbrengen. Die koolhydraten zijn nodig om te voorkomen dat het lichaam spiereiwitten gaat gebruiken. Dat gebeurt namelijk, als de koolhydraten op zijn. De dag na de training, moet ook koolhydraatrijk worden gegeten, om de tekorten aan te vullen. Deze ingenomen koolhydraten worden niet opgeslagen, maar gebruikt om “tekorten aan te vullen”. Neem dus het trainingschema mee als je naar een sportdiëtiste gaat en vermeld de dagen waarop je traint, en op welke intensiteit: (hoe zwaar).

Contact

Personal Training Noord 
Oliemuldersweg 97
9713 VB
Groningen
06-25555852