Sporten met een beperking of Stoornis

Heb jij een beperking/stoornis of een burn-out en wil je (weer) in actie komen? 
Zit je in een re-integratietraject en wil je graag weer aan de slag? Bij Personal Training Noord zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een beperking of stoornis. Op deze site vind je informatie over wat wij voor jou kunnen doen. 

Weer actief worden

Als je een verstandelijke beperking of psychische aandoening, (zoals ADHD, PDDNOS, Asperger of concentratiestoornis) fysieke klachten, een burn-out of blessure hebt (gehad), ziek bent (geweest), is het vaak heel moeilijk om weer actief te worden. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van sporters met beperkingen en hanteren een methode die o.a. ook in de topsport wordt gebruikt. Die zorgt ervoor dat je het toch voor elkaar krijgt om actief te worden, zonder jezelf over te belasten. Het is een methode die bewezen effectief is.

In je kracht komen

Als je lang inactief bent geweest, of je hebt bepaalde stoornissen, dan maakt je lichaam een aantal stoffen minder of helemaal niet meer aan. Denk aan insuline, serotonine, dopamine, endorfine en testosteron. Je bent daardoor letterlijk niet vooruit te branden. Ook al wil je nog zo graag en ook al krijg je nog zulke goede begeleiding van bv een re-integratiecoach. Het is dan heel belangrijk om je lichaam tóch in beweging te krijgen, zodat deze stofjes weer aangemaakt worden. Wij maken hiervoor een programma dat helemaal op jouw lijf geschreven is en dat je dus goed vol kunt houden. Uitgangspunt daarbij is wat je wél kunt. Al snel merk je dat je lijf verandert, je wordt fitter en krijgt meer energie. Je kunt steeds meer en je zelfvertrouwen krijgt daardoor een enorme boost. In de praktijk is gebleken dat als je dat een tijdje volhoudt, je ook op andere gebieden in je leven weer actief wordt. Je voelt je weer sterk en ook je evenwichtsgevoel verbetert zich. Je komt (weer) in je kracht!

Effecten

Mensen die dit programma bij ons hebben gevolgd zijn letterlijk en figuurlijk weer in beweging gekomen. Soms werd een te hoge bloeddruk weer normaal. Rug- en knieklachten gingen over. Sommigen zijn cursussen gaan doen. Één is zijn rijbewijs gaan halen en anderen zijn weer aan het werk gekomen.

De ‘techniek’

‘Balans’ en ‘het hele lichaam in actie’, dat zijn de sleutelwoorden van de training die we voor je samenstellen. De training bouwen we zo op dat de belasting steeds is afgestemd op je belastbaarheid. Buik- en rugspieren krijgen veel aandacht, omdat die de basis zijn voor het goed uitvoeren van vrijwel alle andere oefeningen. Maar ook armen en benen komen aan de beurt. Door de benen op de juiste manier te trainen voorkom je knieklachten (of herstel je er van). We leren je ook hoe je goed moet tillen, wat een eerste vereiste is voor herniapreventie en andere rugklachten (95% van alle rugklachten komt door een verkeerde houding en verkeerd tillen). Ook je uithoudingsvermogen verbetert door de conditietraining, die we op een leuke manier invullen. Dat geeft een verbeterde doorbloeding, waardoor je sneller herstelt van inspanningen of een ziekte. Een goede doorbloeding voorkomt hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1. Bovendien verbrand je ‘spelenderwijs’ veel calorieën. Ondertussen houden we voortdurend scherp toezicht op hoe het gaat zodat je lichaam niet overbelast raakt. 

Achtergrond

Onze trainers hebben jarenlange ervaring in de top-, en recreatiesport. Al onze trainers zijn goed geschoold en hebben verschillende specifieke opleidingen gevolgd. Daarnaast zijn we dagelijks bezig met de opleiding van onze stagieres. Daardoor weten we inspanningsfysiologie en trainingsleer heel goed toe te passen. De laatste jaren hebben we ons gespecialiseerd in sporters met een beperking of stoornis. 

We weten heel goed hoe je een training, of belasting opbouwt en hoe je overbelasting voorkomt. Topsporters lopen altijd ‘op het randje van hun belastbaarheid’ en juist de kennis en ervaring die we daarmee hebben opgedaan, zijn zeer waardevol in de begeleiding van mensen met een ‘beperking’ en mensen die weer actief willen worden.  Het overbrengen en toepassen van al deze ervaringen is erg motiverend. "Vooral als je ziet hoe enorm veel positieve invloed dit kan hebben op het dagelijkse leven van onze sporters!"

Contact

Personal Training Noord 
Oliemuldersweg 97
9713 VB
Groningen
06-25555852